bjarnekj

Man setter et ord foran et annet og går baklengs inn i språket

Ingenstedet er et godt sted å være

Legg igjen en kommentar

Opplevelsen av god poesi følges for min del ofte av en undring over hva språket kan utrette: Binde sammen, sprenge, omskape, synge. Språket kan være tilpasningsdyktig, mangfoldig og hardført som livet selv, når det først finner sin vei, biter seg fast.

I Jan I. Sørensen har språket bitt seg fast, mutert og fått nye særskilte evner. Han er en egen språkbiotop, et slags poesiens Australia, eller kanskje en Galapagosøy? Vante hverdagsfraser har funnet nye former, danner nye arter. Som leser forundres jeg over at slikt kan dukke opp: «Som regler reiser vi sammen» «Kjærtegningene», «Vi spikker arkebåter». Lekent. Lekent som dansende småstein i fossen, skurende mot fjellet. Det blir gjettegryter av slikt, med tiden.

I sin debutsamling «Ingenstedet» har Sørensen slipt ut gjettegryterom til dikt om en barndom. Det snurrer rundt. Gleder og sorger i en sterk sterk hvirvel, ned mot bunnen og lukt inn i stjernehimmelen. Så mange barndomsdikt det finnes, men ingen andre har funnet slike språklige skapelser. Å gå i land på Jan I Sørensens poesi oppleves nytt og overraskende.

Samlingen holdes sammen av noen tydelige karakterer og undertema. Det er forunderlig hvor homogen og velkomponert den fremstår. Jeg får en følelse av å innta noe vellagret. Noe som har fått utvikle seg lenge i tilpasset atmosfære. En atmosfære som nok har vært krevende å puste i, men gitt språkform og bilder gode vekstvilkår.

Jan I Sørensen har vært aktiv på Dagbladet.no`s diktkammeret. Det var der jeg først leste noe av ham. Han lar også sine språkeksesser blafre på Twitter. Underfundig, stilsikkert, særegent. Slakk line, stramt språk. Men når jeg sitter med boka og har lest den fra perm til perm vokser Sørensen som kunstner. Det kommer til en dimensjon som blir borte eller kanskje ikke lar seg legge ut på nett. Noe av det essensielle ved poesi, som krever fordypning og ro, ikke bare for poet, men også for leser?

Jeg håper inderlig «Ingenstedet» leses av hver især. Den er vel verdt å gå i land på.

God lesning

Besøk Sørensens blogg her, og bestill en bok! http://t.co/t9UfbfzDqP

Reklame

Forfatter: bjarnekj

Dette er en side hvor jeg kan legge alle diktene mine. Så blir de ikke borte og du, kjære medborger, kan få lese dem. Håper en og annen strofe her blir med deg videre i verden. Om du skulle få ånden over deg kan du kommentere med det fortegnet du måtte ønske.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..