bjarnekj

Man setter et ord foran et annet og går baklengs inn i språket

« Vi er egentlig søkk rike hele gjengen.» – Lær spinn med Trellevik

Legg igjen en kommentar

I denne bolken av kurset «frigi din indre høyrespinndoktor», skal vi lære hvordan tåkeleggingsferdigheter og unøyaktigheter er gull verdt når politisk argumentasjon skal gjøres greipsikker. Argumenter som henger på greip kan ofte plukkes fra hverandre. Ord som renner i alle retninger orker ingen rydde opp i, og du har vunnet! Vi skal og se at din viktigste ressurs er at folk er grunnleggende dumme! 

Bolkens case er Trelleviks innlegg «Trenger flere milliardærer», publisert på Dagbladet.no 16. juli.

Vi går igang!

1 Retorisk kausalitetsfinte

Potent åpning med en kausalitetsfinte forkledd som retorisk spørsmål! «Men er det et problem at de rike blir rikere, så lenge det gjør at alle oss andre også blir rikere?»

Det elegante her er at han våger å se bort fra at dette ikke henger sammen. Ingen blir rikere FORDI rike blir rikere. Og absolutt ikke alle. Det vet vi. Også Trellevik. Men er du uenig må du bevise hvor på jordet denne konstruerte problemstillingen er. Du er bakpå med en gang. Det er en stor jobb. Er du enig synes du dette var skikkelig lurt og gidder ikke tenke kritisk gjennom spørsmålet. Genialt.

2 Vær som Blodstrupmoen. Bruk tåkeknappen

Trellevik følger opp med å gjøre et dyptgripende strukturelt problem tåkete ved å konstruere sammenhenger som ikke er relevante og bruker premissløse begreper med minimal presisjon 

«De rikeste har økt sin andel av formuen hvert år siden Solberg-regjeringen tiltrådte. Men hva er problemet siden hver husstand også er blitt rikere samtidig som det er blitt færre sosialhjelpsmottakere, flere inkluderes i arbeidslivet og andelen husløse er halvert?»

Vi oppsummerer: Den totale rikdommen har økt. Og da må det være greit at de rikeste får en større andel av denne totalen enn den tidligere mindre totalen. Ok. Fantastisk logikk! Eller, egentlig er det sludder, men det er ikke så nøye. Det blir heller ikke mindre sludder når det er feil at «hver husstand» har blitt rikere. Hver husstand er alle husstander. Også husstandene til de 35 046 som bor trangt, i leid bolig, i familier med lav inntekt. I 2015 var det tallet 28 758.  Det er og slik at 19 373 uføre i dag bor hos sine foreldre, mens det i 2015 var 14 679. Men det er den prektige venstresidens jobb å grave i slikt. Vår og Trelleviks jobb er å tåkelegge. Det er og lurt å peke på sosialhjelpsmottakere. Da er det ikke sikkert folk husker den pinlige glippen at det nå er 52 000 flere uføre enn da Solberg tok roret og drøyt 20 000 flere enn da hun startet sin såkalte dugnad for inkludering. I stedet for å komme i berøring med denne verkebyllen, benytter Trellevik vår kjære Høyrestrategi «gjenta til det fremstår sant». Vi er veldig gode på å finne beretninger om inkludering vi kan holde taler om og løfte frem på nettsidene våre. Det er ikke det samme som at det foregår en bred strukturell endring i riktig retning. Uføretallene sier det motsatte. Men det gjør ikke noe så lenge man gjentar. Høyre har en dugnad! Else, Tore, Kjell og Bitten har blitt inkludert – så kom ikke her. Mesterlig.

3 Bridge: Stråmann i vindmaskin med kulørt scenetåke.

Her får den retoriske kausalitetsfinten sitt svar:

«Jo, problemet er at vi har fått flere milliardærer i landet. Det er det som er venstresidens problem. Se på kjøpekraften for dem med lavest inntekt. Aldri før har forskjellene egentlig vært mindre.»

Her får leseren to valg. Svelg mark, krok, søkke, snøre og stang, snelle og fisker eller tenk gjennom hva som faktisk skrives. Ingen orker det siste. Det er sommer. Ferie. Man vil at verden skal være god. Dessuten har man krokanis og pils i magen. Da bryr man seg ikke om at det ikke er antallet milliardærer som bekymrer venstresiden, men strukturene som produserer milliardærer gjennom en dyse, kjipere forhold for dem som har det kjipt fra før gjennom en annen og samfunnsdestabiliseringsgass gjennom en tredje. Venstresiden blander inn forskningsbasert kunnskap fra tykke bøker om hva som skjer med et samfunn som følge av dette. Kjedelig! Å dra inn slikt pjatt i et motsvar til Trellevik vil ikke nå sommermagene. Ved å redusere ulikhet til et spørsmål om materiell velstand, så blir det verste som kan hende at noen har flere eller finere ting enn andre. Det gjør vel ikke så farlig? Det er som man kan høre suset fra kommentarfeltene om misunnelse sterkere enn kjønnsdriften. Snedig. 

4 La oss lage lapskaus. Alle liker lapskaus, men hvem skal få tallerken?

Det er ofte nyttig å kunne vise til at din politikk har gjort livet bedre for «folk». Desto mindre konkret du kan være, desto bedre. Både hvordan din politikk gjør det bedre for folk og hvem folk er. Det stiligste er om du klarer å lage en lapskaus med så mange ingredienser som mulig, kuttet i så små biter at det blir en pest for den som skulle føle for å plukke smørja di fra hverandre. Denne kunsten mestrer Trellevik til fingerspissene:

«I 1965 kostet en TV cirka seks ukers jobbing. I dag kan en kjøpe TV etter å ha jobbet i 2 til 3 dager. Betyr ikke dette noe for utjevningen av formue når alle nå har råd til å kjøpe både TV, frys og komfyr med keramisk topp? Og hva med gratis utdanning og helsetjenester? Vi har et velferdssamfunn mine besteforeldre ikke engang kunne drømme om.»

Bare et raskt blikk tilbake til start. Husk. Dette var en tekst som skulle tåke bort at formuesulikhet som problem og og vise at et udefinert «vi» er rike på grunn av milliardærene. Men det er jo vakkert å lyssette denne tåka med et rosa skjær som antyder at folk flest kanskje ikke er milliardærer – men lever slik! Igjen fint å redusere gevinsten ved rikdom til et spørsmål om materiell velstand. Og hva illustrerer vel velstand bedre enn dingser på Elkjøp? (I alle fall ikke bolig. Da blir det så komplisert!). Og hvem vet hva en tv kostet eller hvem som tjente hva i 1965? (Og hvem gidder innvende at en renholder på minstelønn tjener 4400 kr før skatt på tre dager. Det er ikke rare TVen. Og når det meste av pengene går til husleie, mat og det lille man makter å gi ungene av goder – så er det ikke 4400 kr til TV igjen. Man må ikke rote seg bort i slikt. Aldri). Rør inn litt velferdsstat og det var verre på bestefars tid – litt sånn tradisjonsrik bermen-skal-ikke-klage-moral, og lapskausen er så rennende at det ikke er noe å sette gaffelen i. Har du en dyp tallerken av kjøpekraft og et ordnet liv kan du få en porsjon. Hvis ikke er du ikke i Høyres målgruppe. Hvem som helst kan stemme på oss, men ikke vent noe tilbake. Ta et hint!

5 Ta de vanskelige spørsmålene når tåka ligger på sitt tjukkeste og by på konfekt

I de innledende rundene har tåka fått legge seg og premissene blitt greipsikre. Alt flyter. Nå er det på tide å pakke inn de vriene aspektene. Igjen lønner det seg å foreta sprang som tømmer det som skrives for mening, men virker reflektert. Som dette:

«Med lønn som eneste målestokk for å dokumentere ulikhet måtte tusendeler brukes av SSB. (?!?) Forskeren ved SSB ser helt fort fra at det norske folk som eiere av Oljefondet har store reserver i form av trygghet for framtida.» 

Med disse to setningene blandes så mye snørr, bart og nesehår at leseren sitter uten tilstrekkelig oksygen til å prosessere denne perlen: 

«I tillegg sparer mange selv ved å investere i egen bolig, og en betydelig andel av befolkningen har også andeler i ulike aksje- og sparefond. Vi er egentlig søkk rike hele gjengen.» 

En genial finte der manges (men langt fra alles) privilegium legges som to lag fyll i konfektbiten «søkk rike hele gjengen». Slik blir to ulikhetsdrivere tåket om til hygge for alle. At den konfektbiten ikke bare er en overdrivelse men en løgn og en fornærmelse mot dem som virkelig sliter, se det tar sommersolen og oppadstigende hovedindeks på Oslo børs seg av. Deltidsansatte, folk på minstelønn etc er som sagt ikke vår målgruppe! Dette er et utspekulert grep. Men man skal være forsiktig. Konfekt kan være kvalmende.

6 Vi er av ett blod, milliardæren og jeg

En hver vet at den store verdien ved formue er makt og frihet. Ikke penger til TV. Desto mer formue man har, desto mindre prisgitt blir man endringer og andre mennesker. Man har større muligheter til å påvirke sine omgivelser til beste for seg selv – gjennom partistøtte til et interesseparti for rike (Skål!). Kapital er mobilitet – så lenge man har personlig kontroll over den. Det er ikke snodig at våre formuende velgjørere vil beholde denne makten og friheten. Og onklenes frihet er vårt ansvar! En kronikk som dette gir uttelling på neste utviklingssamtale med Onkel Hagen. Men. Dette er kilent og samtidig usexy. Derfor viktig å finne noe annet å peke på: 

«At de rikeste blir rikere når det går godt i landet er en konsekvens av at de rikeste eier mer av næringslivet enn oss andre, selv om vi folk flest gjennom Staten er den desidert største enkelteieren på børsen. Det kan vel ikke være slik at vi ønsker å erstatte norske private eiere som har tjent seg rike i næringslivet med utenlandske eiere? Da ville jo disse ulikhetene mange er opptatt av forsvunnet over natta.»

I Jungelboken læres Mowgli å gå fri fra truende dyr med å si «Vi er av et blod, du og jeg». Passasjen over blir en slik besvergelse. Hvem kan klandre den rike som eier så mye av næringslivet vi alle eier enda mer av? Vi er av ett blod, milliardærene og alle vi i den søkkrike gjengen. Da gjør det ikke så farlig at den gjevne nordmann ikke kontrollerer «sin» andel av Oljefondet personlig, leker vi. 

7 Alarm! Venstresiden vil snikutlendingfisere Oslo børs!

Men vi må videre. Fort. Før noen griper tak i absurditeten her. Trellevik bruker en Stråmann/skrekkscenariokombo. NOEN næringsfiendtlige sjeler vil forrykke denne blodsidyllen! De vil erstatte norske eiere som har arv… jeg mener tjent seg rike med utenlandske interesser på melkesjokoladenorske Oslo børs (som er eid av utlendinger, men hysj. ) Sånn. Ikke gå i dybden. Det kan bli spørsmål. Hvemnårhvordan. Slike spørsmål. Konkrete ting det kan bli umulig å svare på. Videre! 

7 Man blir forskningsbasert og konstruktiv

Som nevnt maser venstresiden mye med forskning når sutring om ulikhet går i loop. Det samme gjorde Dagbladet da de på sitt vante venstrevridde vis hoppet på. Man skal være uhyre forsiktig med å ta en diskusjon på de premissene. Slikt kommer det aldri noe godt ut av! Forskning er som barduner og teltplugger. Man vikler seg fort inn og settes fast. Forskere er dessuten minst like venstrevridde som journalister. SSB kunne like gjerne stått for Sosialistisk Statistikkbyrå. Samtidig gjentar vi stadig at vi er et kunnskapsparti som er innmari opptatt av forskning og utvikling. Når vi sier det så tenker vi mest på ting som går på strøm, gjør laksen fetere eller kan grønnvaske norsk olje, men vi må late som om vi deltar i en forskningsbasert debatt, uten å relatere oss for konkret til forskerens premisser. Trellevik løser dette forbilledlig. På forskerens skuldre innfører han det utvidede skattebegrepet! Et sesam sesam som vil fjerne nullskatteyterne over natten! Trellevik er konstruktiv, men ingen vil høre. De arme kapitaleierne må ta støyten. Les og lær:

«Når SSB forskeren bruker et utvidet begrep på «inntekt» så bør kanskje definisjonen på skatt også vært utvidet? Da hadde utfordringen med nullskattytere også vært løst over natta. Men den gang ei. Skatten skal tilskrives selskapet, ikke eieren. Formuesøkningen skal tilskrives eierne, ikke selskapet»

8 Ridende ridderrytter til hest

Legger du merke til hvordan Trellevik nå har tatt føringen? Hadde det ikke vært for sosialistiske statistikkbyråer, venstrevridde Dagbladet og opposisjonen, så hadde (regjeringspartiet) Høyre kanskje nesten sikker fjernet nullskatteyteren, innført det utvidede skattebegrepet og fridd kapitaleierne fra deres smerte. Ja. Hadde Høyre bare vært i posisjon til det, er det en rekke ting vi kunne gjort for selv den minste blant oss! 

Men, siden vi ikke har mye å vise til, går Trellevik i mappen for FFFFI (Feiende Flotte Ferdigformulerte Intetsigenheter) og finner noe lik-og-del-vennlig. I disse dager har alle våre partikani…., jeg mener partiprofiler, blitt bedt om å bruke gjentagelsesteknikken på denne FFFFI-en

«Den største årsaken til ulikhet finner vi egentlig blant dem som har arbeid og de som ikke har arbeid.»

Trellevik er pliktoppfyllende og flink. Det er klart den egentlige forskjellen mellom kvinner i ufrivillig deltid, arbeidende fattige, sosialt dumpede og milliardærer bare handler om materiell velstand. Antall TVer og keramiske platetopper. Det skjønner alle. Her skal man dog være obs! Folk kan komme på alle de nye uføre som har kommet til under Solberg og at en rekordstor andel i arbeidsfør alder ikke deltar i arbeidslivet. Trellevik løser dette på vakkert vis med å gjenta manøveren fra tidligere:

«Med Høyre i regjering er antallet bostedsløse halvert. Andelen sosialhjelpsmottakere er også redusert. For Høyre er det viktig å hjelpe de aller svakeste. De som trenger hjelpen mest. Høyre tror på gründeren, fagarbeideren, den norske investoren og resten av mannskapet som skal til for å sikre velferdssamfunnet vårt»

Som du ser bygger han på de tidligere vendingene med en vakker trosbekjennelse. Å vise tro er så flott at noen blir rede til å tilgi manglende handling og tro  på Høyre!

9 Om du ikke kan sette nedslag, sørg for å lande i en snøfonn

Det går mot slutten. Trellevik har vært smart. Han har ikke spent opp noen røde tråder som kan klippes over. Han har heller ikke prøvd seg på et logisk resonnement som kan plukkes fra hverandre. Klokt. Men det gjør landingen vrien. Det er ingen tråder å samle eller noen kollisjon å sette streker under.

Vi må innrømme at fallhøyden er ganske stor nå. Å sveve høyt og langt i tåke er lett. Det er landingen som dreper. Trellevik er flink til å trylle med tall. Han velger å trylle seg en snøfonn:

«I 2021 bruker vi 250 000 per innbygger i offentlig velferd. Det er 50 000 mer enn i 2013. Høyres politikk virker. Vi vil fortsette å redusere skatt på arbeidende kapital og sikre tilgang på kunnskap og helsetjenester. Vi må rett og slett skape mer og inkludere flere i arbeidslivet.

Korrigerer man for lønns- og prisvekst, så er vel det meste av de nevnte 50000 spist opp, så denne økningen er altså et minimum om 2013-nivået skulle opprettholdes. Men hvem tenker på slikt med krokanis og pils i magen? At velferden vokser med indeksene er et klart bevis på at Høyres politikk virker. Hipp hurra!  La skattekuttene fortsette å flomme som våryre elver! At det som virkelig har virket i denne perioden er at milliarder på milliarder av velferdskroner har gått til overskudd for onklene, se det bør vi helst feire internt! Helt til slutt her må jeg si han er vel vågal. Siden veksten i nye jobber har vært forholdsvis lav under Solberg og ikluderingsdugnaden mellom oss sagt har vært en fadese, kan denne setningen leses som en innrømmelse. Vi får håpe folk leser den som et mål og en visjon. Ikke gjør noe lignende selv, om du ikke er helt sikker på hva du driver med!

10 Og splæsj

«I 2020 betalte de 10 prosent rikeste i landet over 40 prosent av all inntektsskatt. I 2013 de rødgrønne styrte bidro de med godt under 40 prosent av inntektsskatten. Vi trenger kanskje flere milliardærer ikke færre.»

Dette er bare så vakkert! Husk! Milliardærene er milliardærer i kraft av formue. Svært mange av de rikeste står oppført med null i inntekt. Trellevik kunne byttet ut «de rikeste» med bananer, inntektsskatt med fruktsalat og milliardærer med epler, og det ville gitt like mye mening. Men folk er dumme! Husk det.

Reklame

Forfatter: bjarnekj

Dette er en side hvor jeg kan legge alle diktene mine. Så blir de ikke borte og du, kjære medborger, kan få lese dem. Håper en og annen strofe her blir med deg videre i verden. Om du skulle få ånden over deg kan du kommentere med det fortegnet du måtte ønske.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..